MAGDANSÖS

MAGDANSÖS SELINA

 

Orientalisk magdansös

Selina är en Svensk dansstjärna! En professionell magdansös. Internationell artist & Danslärare. Och domare i internationella dansmästerskap. På denna sida hittar du Selinas egen berättelse om hennes karriär som dansare. Hennes dansutbildning, kompetens och höjdpunkter. Selina har uppträtt med magdans i över 15 år. Hennes shower har förgyllt slott i Sverige och teatrar i Kina. För att inte tala om alla shower på 5-stjärniga event i Mellanöstern med arabiska kändisar. Om ni letar efter en professionell magdansös som ska uppträda på ert event så har ni hittat rätt. Hennes dansutbildning och trollbindande charm är en oslagbar kombination!

Den mest bokade magdansösen i Sverige

Med kurvorna på de rätta ställena. En djup kunskap inom orientalisk dans. Och en imponerande meritlista. Med undervisande och uppträdande runt om i världen. Svenskfödda Selina bestämde sig för att erövra den orientaliska dansvärlden. Hennes dans är en blandning av traditionella dansrörelser från Mellanöstern. Hon bär de senaste ”haute couture magdansdräkterna”. Detta i kombination med hennes skönhet gör hennes framträdanden oförglömliga. Hon har talang och genuin passion för sin konstform. Samt en lång meritlista med framträdande för kungligheter, politiker och kändisar. Selina har blivit en av de mest erkända och eftertraktade magdansöserna i Skandinavien.

Professionell magdansös

När jag växte upp i södra Sverige hade jag ingen aning om att jag skulle bli en professionell magdansös. Speciellt inte en magdansös som uppträdde i Mellanöstern. Jag har alltid älskat magdans och gymnastik. Men som för många andra såg jag det bara som en hobby. Min första kontakt med orientalisk dans var när jag som barn bodde hos en familj från Palestina. Jag föll för musiken och dansrörelserna. Började samla låtar och dansa framför spegeln i hemlighet. Om jag träffade någon som kunde dansa magdans så bad jag dem lära mig rörelser. Men jag vågade aldrig visa mina “danskunskaper”. De var min hemlighet.

Första jobbet som magdansös

Som barn och tonåring jag uppträdde jag med olika danser. Men aldrig orientalisk dans. Jag var för blyg. Det var inte förrens jag besökte en restaurang med ett öppet dansgolv. Som jag dansade magdans framför människor för första gången. Då erbjöds jag mitt första dansjobb. Detta ledde till att jag tillbringade flera sommarhalvår bosatt i Turkiet. Där jag lärde mig turkisk magdans. En manager upptäckte mig. Kort efter det stod jag på scen som magdansös. Varje dag dansade jag på flera 5-stjärniga hotell Turkiet. Intresset för magdans växte till en passion, ett yrke och en livsstil.

Att vara magdansös i Sverige

Strax efter att jag avslutat min utbildning i designteknik började jag resa till olika länder och ta danslektioner. tog lektioner av magdansstjärnor från Mellanöstern, Europa och USA. Jag hade fortfarande ingen aning om hur viktig den orientaliska dansen skulle bli i mitt liv. Om jag hade vetat hur magdans skulle förändra mitt liv…. Jag började inom kort uppträda som magdansös regelbundet. Med mer än 10 shower i veckan. På bara några år hade jag mer än 1000 föreställningar på restauranger. Och mängder av shower på bröllop, festivaler och andra evenemang. Listan över scener var lång och varierade från; orientaliska restauranger till slott. Jag uppträdde till och med för Sveriges prins,Carl Philip. Och jag blev Sveriges representant för magdans i Kina. Där jag fick arbeta med Egyptens största magdansstjärna Fifi Abdou. Och Turkiets mest kända magdansös Didem Kinali.

Började undervisa i magdans

Samtidigt förälskade jag mig i flera andra orientaliska dansstilar. Från Egypten, Libanon och Arabiska gulfen. Undervisa i magdans var något som kom naturligt.  År 2007 hade jag varit anställd på 7 dansskolor. Då startade jag min egen dansskola. Hade oftast nio klasser i veckan. Samtidigt undervisade jag utomlands på magdansfestivaler. Jag blev inbjuden att undervisa pål magdansfestivaler i Polen, Danmark, England, Tyskland, Turkiet, Marocko, och Kina.

Samtidigt i Sverige

I Sverige ledde jag en grupp magdansöser som hette Turkish Delight. Och var mentor till danslärare och professionella magdansöser. Mina elever brukar beskriva mig som inspirerande, kunnig, ödmjuk och lite galen. Jag älskar att undervisa i magdans. Det är en passion! Jag har jobbat hårt med att sätta orientalisk dans på kartan i Sverige. Jag har drivit en dansorganisation som främjar orientalisk dans. Organiserat flera dansresor till Turkiet. Arrangerat föreläsningar och workshops med kända magdansöser. Ett år undervisade jag skolbarn ideellt. Klasserna ett till sex på nästan alla Malmös grundskolor.

 

Började dansa utomlands

Under åren har jag flera gånger intervjuats i ledande svenska medier. Jag skapade även Sveriges första internetbaserade magdansforum. Jag grundade en webshop med magdanskläder som heter Selina’s Bazaar. Sedan 2007 har jag även drivit den största svenska bloggen om magdans. Jag har haft fullt upp, men har fortfarande lusten att göra mer, lära mig mer och dansa mer. Söker ständigt nya kunskaper.

Jag påbörjade en diplomerande utbildning i egyptisk dans och musik i England. Utbildningen gavs av den världsberömda egyptiska musikern Hossam och Serena Ramzy. Jag beviljades (som första magdansös i Sverige) ett stipendium av Konstnärsnämnden för att forska i dans från Gulfen. Hittills har jag uppnått många mål och drömmar, som jag aldrig trodde var möjliga att nå. Jag känner mig välsignad. Många gånger tänkte jag; det kan bara inte bli bättre än så här. Jag hade så fel.

 

Magdansös i Mellanöstern

2012 besökte jag Dubai. Där kom jag i kontakt med en manager som erbjöd mig en chans att göra audition. Denna audition var för en av Mellanösterns främsta artistagenturer för magdansöser. Jag var redo att tacka nej. Eftersom det skulle innebära att jag skulle resa till Libanon för flera månaders dansträning. Utan garantier. Jag var rädd. Rädd för att resa ensam till ett land. Speciellt så osäkert som Libanon beskrevs i svensk media. Och… Tänk om jag skulle misslyckas?

Spådamen

Men sen hände något oförutsett. Mina vänner bokade mig en tid hos en spådam på min födelsedag. Hon visste inte om att jag var magdansös. Utan att veta något om agenturen i Beirut eller mig (inte ens mitt eller mina vänners namn) så sa spådamen:

“Du har blivit ombedd att träna och uppträda utomlands, tacka inte nej, du kommer att få en hel del kontrakt. Jag ser dig dansa i ett gyllene palats. Och jag ser dig dansa på en stor tv-skärm för en enorm publik. Du är en dansare och du måste åka”.

Galen och vidskeplig

Så galen och vidskeplig som jag var så reste jag till Beirut. Där tränades jag av magdansöser i två månader. Hade audition för flertalet managers från de största 5-stjärniga eventen i Mellanöstern. Jag fick kontrakt direkt. En månad senare när bilen stannade utanför det första hotellet jag fick ett kontrakt på i Tunisien. Allt hår på mina armar reste sig rakt upp. Namnet på hotellet var “Le Palace”. Det betyder palatset på franska. Det var inrett helt i guld.

Några månader senare stod jag på scen i Irak för 1600 personer. En av väggarna i den stora balsalen hade byggts till en enorm tv-skärm. När jag snurrade på scenen såg jag mig själv. Precis som spådamen hade sagt: “dansandes på en stor tv inför en enorm publik”.

 

Karriären som magdansös

Sen dess har jag uppträtt på de mest extravaganta eventen i Mellanöstern. Öppnat scenen för arabiska megastjärnor. Som Fares Karam, Cheb Khaled, George Al Rassi, Mohamas Abed Jabbar, Sattar Saed och Hatem Al Iraqi. Jag har och uppträtt för kungligheter, shejker och politiker. Med shower varje natt i olika länder. I Libanon, Förenade Arabemiraten, Tunisien, Marocko, Qatar, Oman till och med Irak. Orientalisk dans mitt liv igen. Jag var en magdansös på heltid.

Lyckligt lottad

Jag är lyckligt lottad. Som får se världen och växa som magdansös bland fantastiska artister i Mellanöstern. Dessutom har jag blivit vän med magdansöser från hela världen. Jag har fått danskollegor som Sabriye Tekbilek. Som varit min mentor på min resa mot att vara en professionell magdansös i Mellanöstern. Idag reser jag runt i Mellanöstern och uppträder. Jag undervisar så mycket jag hinner i Sverige och på internationella festivaler. Mina väskor är packade, vem vet vart jag dansar imorgon. Om du vill hänga med på min dansresa så kan du följa min magdansblogg och min INSTAGRAM.

Innan jag avslutar min historia vill jag nämna ett par ord till alla uppkommande magdansöser.

“Kom ihåg att varje professionella magdansös en gång var nybörjare. Var inte rädd för den framtid dansen kan ge dig. Ta chanser, res, utvecklas, var ödmjuk och njut av resan.”

/ Magdansös Selina Sevil

 

Utbilda sig till magdansös

Att utbilda sig till professionell magdansös är en krokigare väg än att utbilda sig inom många andra dansformer. Det finns inga universitet. Eller en självklar väg till en fullständig utbildning. Dansen har många namn som; magdans, egyptisk dans, turkiska dans, orientalisk dans, dans från Mellanöstern, arabisk dans. Och på arabiska – Raqs sharqi.

En gammal dansform

Enligt experter är dansformen mycket gammal. Faktiskt den äldsta dansformen i världen. Orientalisk dans fördes vidare från de äldre kvinnorna i familjen till de yngre och varierade i utförande från by till by och land till land. Orientalisk dans har rötter äldre än de största världsreligionerna. Många historiska berättelser innehåller en magdansös.

Orientalisk dans har en djup historik och en världsomfattande popularitet. Men den den tyvärr fortfarande inte en konstform som en dansare kan utbilda sig till på universitet. Som en kandidatexamen eller en mastersexamen. Vilket är möjligt i klassiska västerländska danser som balett, eller modern dans.

Hur blir man magdansös?

Detta gör att vägen till att bli en professionell dansare inom orientalisk dans på motsvarande nivå är svårare. Varje orientalisk dansare måste söka efter sin egen väg. För att finna en orientalisk dansutbildning. Varje magdansös måste studera mer än rörelserna, som historian, musiken och kulturen kring dansen. En magdansös måste resa mycket. Det är viktigt att läsa mycket och uppleva den orientaliska dansen i sin traditionella miljö. Och precis som alla professionella dansare måste hon spendera många timmar på sin dansträning i dansstudion. Allt på egen bekostnad.

En svår väg

Med det sagt förstår man att hitta rätt lärare i orientalisk dans inte alltid är lätt. Nivån mellan orientaliska danslärare och professionella magdansöser varierar stort. Selina insåg vikten av en bra dansutbildning i början av sin karriär. Hon tog stolthet i att år efter år arbeta hårt. Samt att resa till världens olika hörn för att samla in kunskap. Utbilda sig av kända magdansöser. Allt var ett måste för att bli kunna bli den magdansös hon är idag.

Selinas utbildning som magdansös

På hennes väg till att bli en professionell magdansös tog hon lektioner av massvis med orientalisk danslärare. Förutom dessa gick Selina följande utbildningar.

2010-2012: Drumzy School of Dance i England

Utbildning i orientalisk dans. För professionella magdansöser, lärare och artister. En diplomerande utbildning i egyptisk dans och musik, i England. Utbildningen gavs av den världsberömda egyptiska musikern Hossam Ramzy. Och magdansös Serena Ramzy.

2011: Jawaad – institut för orientalisk dans i England

Kurs för professionella dansare.

2013: Träning på artistagentur i Libanon

Tränades i orientalisk dans av en danstränare. Tränare som endast tränar proffsdansare verksamma i Mellanöstern.

Höjdpunkter som magdansös

 • Uppträtt på konsert med algeriska Cheb Khaled, Danmark
 • Show med stjärnan George Rassi, Tunisien
 • Dansat på slott för Sveriges prins Carl Philip, Sverige
 • Medverkat i konsert med stjärnan Fares Karam, Tunisien
 • Dansshow med turkiska stjärnan Intizar, Sverige
 • Uppträtt för ministrar från Armenien i Dubai
 • Dansat på konsert med irakiska Shatha Hassoun, Sverige
 • Nyårsshow på 5-stjärniga hotellet Rotana i Arbil
 • Öppnat konsert med irakiska Hatem-Al Iraqi, Sverige
 • Medverkat i föreställning med Malmös symfoniorkester, Sverige
 • Magdansshow för kungligheter i Oman
 • Föreställningar med Mohamed Abd Jabbar, Irak
 • Konsert med Saed Sattar, Irak
 • Dagliga shower på 5-stjärniga hotellet Le Palace, Tunisien
 • Huvuddansös på 5-stjärniga hotellet Thalasso, Tunisien
 • Uppträtt flera gånger på Casino Cosmopol, Sverige
 • Magdansshower på 5-stjärniga Galaxy Hall, Irak
 • Dagliga shower på 5-stjärninga Zeus, Irak
 • Turkisk magdansshow på Kervansaray Marmaris, Turkiet
 • Dansat på 5-stjärninga hotellet Marti, Turkiet
 • Framträdande på 5-stjärninga hotellet Turban Palace, Turkiet
 • Julshow med Danne Stråhed, Sverige
 • Shower på 5-stjärniga hotellet Mövenpick, Dubai
 • Uppträdande på 5-stjärninga hotellet Crown Plaza, Dubai
 • Gästuppträdande på Bellydance China Festival, Kina
 • Magdansuppträdande på 5-stjärniga hotellet Shangri-La i Oman

 

Urval av Selinas lärare

 

Urval av de lärare Selina utbildat sig hos inom orientalisk dans och musik. Hon har valt att nämna just dessa lärare över andra eftersom de lämnade ett stort intryck på hennes dans. Samt var de var lärare som gjorde att hon växte som magdansös, lärare eller artist.

 

 • Fifi Abdou (Egypten)
 • Badriyah (Tjeckien)
 • Aida Nour (Egypten)
 • Sema Yildiz (Turkiet)
 • Didem Kinali (Turkiet)
 • Hossam Ramzy (Egypten)
 • Zenne Diva (Turkiet)

 

 • Suraiya (Polen)
 • Sadie (Amerika)
 • Marta Korzun (Ukraina)
 • Alla Kushnir (Ukraina)
 • Serena Ramzy (Brasilien)
 • Warda (Brasilien – UAE)
 • Ogun (Turkiet)

 

 • Aziza (Kanada)
 • Sheeren (Tjeckien)
 • Nour (Russia – Egypten)
 • Tito Seif (Egypten)
 • Ahmed Fekry (Egypten)
 • Khaled Mahmoud (Egypten
 • Randa Kamel (Egypten)

 

Kompetens

 

 • Känsla för rytm och musik
 • Kreativ förmåga att uttrycka sig genom rörelse
 • Van att arbeta som magdansös i team med andra artister
 • Skicklig på att improvisera kroppsrörelser
 • Uttrycker känslor och berättelser i dans
 • Har en bra känsla för rytm och timing
 • Besitter god balans, hållning och smidighet
 • Utför väl isolerade, mjuka och skarpa rörelser
 • Hög teknisk danskompetens och fysisk förmåga
 • Utmärkt förmåga att samordna kroppsrörelser
 • Kunskap om dansens historia och stilar
 • Kunskap om dansens härkomst

 

 • Kan använda flera typer av dansredskap
 • Förståelse för; rytmer, struktur och instrument
 • Kan improvisera till livemusik
 • Koreografera dansrutiner av hög standard
 • Träna professionella magdansöser för tävlingar
 • Förmåga att inspirera med kreativitet
 • Erfarenhet av att som magdansös på film & teatrar
 • Kan döma i internationella mästerskap för magdansöser
 • Leverera roliga, strukturerade dansevenemang
 • Van att administrera en dansorganisation
 • Har turnerat som magdansös i Mellanöstern
 • Erfarenhet av att designa danskläder
0
  0
  Varor
  Här var det tomtTillbaka till butiken